Pagina's

dinsdag 25 februari 2014

Misleidende producten

Wanneer ik door een supermarkt loop, moet ik moeite doen niet constant met mijn hoofd te schudden. De kreten, de verkeerd aangeprezen producten en vooral de hoeveelheid troep.

Want het is toch niet normaal dat er bij de kassa alleen maar snoep ligt, dat al het ongezonde eten veel goedkoper is dan het gezonde én dat die ongezonde producten ook nog eens als gezond bestempeld worden zodat ze -uiteraard- beter verkocht worden?

Het TROS programma Radar maakte van deze ‘gezonde’ ongezonde producten een top 10. En natuurlijk deel ik die graag met jullie.

1. Hero Fruit&Co Multifruit
Handig; een verpakking in de koeling (dus verser) met veel fruit én vezels. Hero zet ook nog voor je op de fles: “Van de zon wordt iedereen vrolijk. Daarom proef je iedere dag volop zon in Hero Fruit&Co. Een koelverse fruitdrank die iets extra’s doet voor je weerstand. Fruit&Co is een bron van Vezels.”
Helaas is het sap niet zo ‘koelvers’ als dat ze beweren; het is lang houdbaar en bestaat voornamelijk uit concentraat met toegevoegde vezels: Polydextrose. Een synthetisch polymeer op basis van dextrose (suiker). Jammie!

2. Coolbest Mango Dream
Dit blauwe (kleur wekt vertrouwen op) pak zie ik bij veel mensen in de koelkast staan. Het wordt ook vanuit het koelvak verkocht, dus je denkt dat het versgeperst is: not. Ongeveer zestig procent van de mango’s in dit pak is sap uit concentraat en het overige deel bestaat uit water en suiker. Wanneer je echt goed op let zit er zelfs maar tien procent mango in het pak.

3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer
Deze Balans collectie van Quaker bestaat uit smallere pakken dan de normale ontbijtgranen met daarop: “Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet, start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt.” Goede keuze dus? Nope. 25 procent van de inhoud bestaat uit suiker en als dat niet direct gebruikt wordt door het lichaam wordt het in vet omgezet. Gewone muesli bevat zelfs minder suiker, dus de kreet ‘minder vet’ kunnen we vergeten.

4. Becel pro-activ
Ik ben vrij anti-margarine. Een van de redenen zijn de uitspraken en claims die op de verpakking staan en die echt onwaar zijn. Op deze variant staat: “Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting, Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde planensterolen. Al vanaf het gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd.” Ook wordt het product aanbevolen door de Hartstichting en zou het een gezondere keuze zijn ‘binnen deze productgroep’. Wanneer je de verpakking omdraait vind je alleen in kleine letters dat deze margarine alleen bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen deze boter pas na overleg met hun arts mogen gebruiken.
In margerines zitten bovendien transvetten (zeer ongezond) , emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen. Je kunt beter roomboter of kokosolie (ook op brood) gebruiken.

5. Danone Actimel
Deze flesjes drinkyoghurt zouden je darmen moeten versterken. Op de verpakking staat: “Ondersteunt het immuunsysteem. Het kleine flesje waar veel in zit. Actimel heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen.” In het flesje zit één type bacterie, terwijl de darmflora uit tientallen verschillende soorten en stammen bestaat en je kunt dus niet stellen dat deze ene bacterie de bacteriefamilie versterkt. Wetenschappelijk is deze werking sowieso niet bewezen en daarom mag Danone nu niet meer op de verpakking zetten dat die bacteriën het immuunsysteem ondersteunen. Daarom kiest Danone voor B6 en vitamine D op de verpakking; daarvan mogen ze dat dan weer wel zeggen. Overigens zit er ook veel suiker in deze yoghurtdrankjes.

6. Natrena Stevia
Deze pot zoetstof kreeg vorig jaar van foodwatch de Gouden Windei award. Jammer, want Radar weet dat Stevia inderdaad van de zoete Stevia plant komt en gezond schijnt te zijn. Maar in deze pot geldt dat maar voor drie procent van de inhoud van het potje. De overige 97 procent is maltodextrine, een goedkoop vulmiddel wat bekend staat als moutstroop.

7. Waldkorn brood
Lekker donkerbruin pitjesbrood met daarop “The original. Op zoek naar de herkomst”. Het eerste ingredient op de lijst is tarwebloem; het basisingrediënt van witbrood. Het bruine kleurtje krijgt dit brood door verbrande mout of moutstroop. Verder zitten er sojastukjes, suiker, glucosestroop en emulgator in het brood. Oei!

8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen
Ontbijtkoek kregen we vroeger al van onze moeders; want lekker gezond. Nu staat er op de verpakking: “Minder dan 2% vet. MAG ELKE DAG. Bron van vezels. Sinds 1883 no. 1 van Nederland. Eet jij voldoende vezels? Het nieuwe eten, een initiatief van het Voedingscentrum. Voor meer informatie, kijk op www.voedingscentrum.nl”. Bij dat laatste gaan mijn alarmbellen al af, want ik word heel verdrietig van het Voedingscentrum. En ja hoor, nu weer. Dit product bestaat voor maar liefst veertig procent uit suiker en voor maar drie procent uit voedingsvezels (en dan moet je wel een halve koek op eten met al die suiker).

9. Slagerij Zandvliet ‘Ambachtelijke slagerskwaliteit grillworst’
Ambachtelijk sinds 1929. Klinkt goed. In de ingrediëntenlijst staat alleen een rij E-nummers waar weinig ambachtelijks aan is. Zo zit er het E-nummer monosodiumglutamaat in met een mix van toegevoegde aroma’s, kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen. Het woord ‘ambachtelijk’ is niet beschermd, dus let op wanneer dat op een product staat.

10. Kellogg’s Special K, Biscuit Moments Aardbei
Doet mij direct denken aan de brunette in het leuke rode jurkje in de Kellogg’s reclame op televisie. Dit gaat alleen niet om de cornflakes, maar om de koekjes die het bedrijf ook maakt. In één koekje zitten 49 kilocalorieën, maar ze zitten per twee verpakt. Voor je beeld: in een Bastognekoekje zitten 50 kilocalorieën met minder ingrediënten. Maar is dat een verantwoord tussendoortje? Beetje vreemd!

Bronnen: Radar & Foodwatch.nl


woensdag 19 februari 2014

Spaanse Natillas

Natillas is typisch Spaanse vla. Ze lijkt erg op onze Hollandse vla en wordt gemaakt met melk en eieren. Echter, het belangrijkste ingrediënt in de Spaanse variant is..kaneel! Door leken wordt Natillas vergeleken met flan, maar het is dikker, bevat kaneel en – in tegenstelling tot de flan – er zit geen caramel in. Dit toetje is een authentieke pudding die zeker geproefd moet worden door iedereen die gek is op Spaans eten. Let op, Natillas hoort niet thuis onder de noemer ´Eat Clean´ ;)

In Spanje koop je dit dessert meestal in de supermarkt, maar het is ook heel makkelijk om thuis zelf te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Kaneel en citroen zijn de smaakmakers! Je serveert deze pudding met een biscuitje.


Ingrediënten
Porties: 4

· 500 ml volle melk
· 1 kaneelstokje
· schil van 1 citroen
· 3 eieren, gesplitst
· 3 eetlepels suiker
· 1 eetlepel maizena

Bereidingswijze
Voorbereiding: 5min › Bereiding: 20min › Extra tijd: 2uur in de koelkast › Klaar in:2uur25min

Verwarm de melk met het kaneelstokje en de citroenschil 10 minuten op middelmatig vuur. Laat niet koken.
Klop ondertussen de eidooiers met de suiker samen tot een romig mengsel. Klop de maizena erdoor. Blijf mixen tot je een glad mengsel hebt.
Verwijder het kaneelstokje en de citroenschil uit de melk. Voeg geleidelijk de eidooiers toe aan de melk en klop met een garde op laag vuur door, tot het mengsel dikker wordt, ongeveer 10 minuten. Breng aan de kook en haal dan direct van het vuur.
Schenk de pudding in individuele schaaltjes en laat in de koelkast stevig worden. Serveer met een biscuitje er bovenop, bijvoorbeeld een maria biscuitje of digestive.

zondag 16 februari 2014

Abs are made in the kitchen

De meeste vrouwen willen absoluut geen wasbordje, blokjesbuik of sixpack. Lijnen zien, dat is wat we meestal willen. Heel licht doorschijnende blokjes onder een vrouwelijk buikje dat een duidelijke taille heeft en daaronder heupen. Maar een strakke buik krijgen is zo ongeveer het allermoeilijkste wat er is. Die armen, billen en benen kun je namelijk makkelijk sterker trainen. Je buik ook, maar je zult nooit een platte buik of die toning zien wanneer je je niet aan de grootste regel houdt; abs are made in the kitchen.


Ik kan een maand lang een platte, afgetrainde buik hebben. Maar wanneer ik dan een paar dagen losga met eten kan ik bye bye zeggen. Hoe dat kan? Op je buik zit aardig wat vet. De één slaat eerder vet op op de buik en bij de ander krijgen de benen en billen het te verduren. Ook als je slank bent en een prima gewicht hebt kun je te veel buikvet hebben voor een blokjesbuik. Dit heeft alles te maken met je vetpercentage. Wanneer dat te hoog is, zit er een te dik laagje vet tussen je huid en je spieren, waardoor ze verstopt zitten. Sommige vrouwen hebben van zichzelf weinig vet op hun buik en zullen juist wel weer makkelijk zichtbare spieren hebben.

Hoe krijg je die spieren nou zichtbaar? In de keuken dus, daar ligt de grootste uitdaging. Het hoeft niet te betekenen dat je mega mager moet eten, maar wel kun je sowieso op je totale calorie-inname letten én kun je bepaalde producten wat minder tot je nemen. Wanneer je in het weekend standaard veel glazen alcohol drinkt, iedere dag frisdrank naar binnen gooit, iedere dag vlees eet en regelmatig fast food of snoep snackt kun je er eigenlijk op rekenen dat die strakke buik er niet gaat komen, hoeveel sit-ups je ook doet.


Kies voor producten uit de natuur en zorg daarmee dat je zo min mogelijk bewerkt voedsel eet. Eet veel groenten, drink vooral water en thee en sla snacks eens een aantal weken af. Matig je alcoholgebruik en zorg daarnaast dat je drie tot vier keer per week een pittige work-out doet. Dan kan ik je verzekeren dat die platte buik heel snel verschijnt. Maak er voor jezelf een challenge van. Na 30 dagen clean eten mag je bijvoorbeeld iets kopen wat je graag wilt hebben. Soms lukt mij dit ook een aantal maanden niet (echt!). Het is niet dat ik dan alleen maar aan het schranzen ben, maar als ik niet écht streng ben, verdwijnen die abs heel snel weer. Ik kan ze gelukkig ook weer snel tevoorschijn toveren omdat ze sterk getraind blijven en ik 75% van de tijd standaard gezond eet. Wil ik ze echt weer zichtbaar hebben? Dan moet ik 95% van de tijd gezond en streng eten.

Nog één tip toe; pas op met zout. Door zout houd je veel vocht vast en kun je opgeblazen zijn. Probeer te minderen met zout en je zult dat al heel snel merken!


zaterdag 15 februari 2014

Eat clean

Behalve dat gezond eten heel goed voor je lichaam is, is het ook van groot belang als aanvulling van je training. Of eigenlijk is het andersom: trainen is een aanvulling op je voeding. Misschien heb je de uitspraak ‘Abs are made in the kitchen’ wel eens voorbij zien komen? Dit houdt eigenlijk in dat je nog zoveel sit-ups en crunches kunt doen, maar dat je daar geen strakke buik van krijgt. Je voeding is hierbij echt het belangrijkst, want met een te hoog vetpercentage (gewicht heeft geen zin, want als je goed traint is de kans groot dat je zwaarder wordt, doordat spieren zwaarder zijn dan vet) ga je je spieren niet zien en krijg je niet het strakke figuurtje waar je waarschijnlijk van droomt (waarom lees je dit anders).

70% van je lichaam ligt aan je voeding, de overige 30% kun je er bij (of er af, net wat je wil) trainen. Maar, nu vraagt iedereen aan mij, wat ‘mag’ ik dan wel en niet. Ik denk dat dat ieder voor zich is. Met een beetje logisch nadenken kom je al een heel eind. Iedereen weet dat varkensvlees vetter/slechter is dan kip en iedereen weet dat je beter groene thee in plaats van een glas frisdrank kunt drinken. Ook is inmiddels wel duidelijk dat je niet te veel snelle koolhydraten (brood/pasta/aardappelen) moet eten en dat je fruit ook niet moet overdrijven. ‘Eat clean’ lees je ook vaak. Dit is handig om in je achterhoofd te houden; alles wat bewerkt is, is niet oke. Dus eet zo min mogelijk voorverpakte salades, soepen, dingen uit pakken etc. Ga voor verse producten!



Ik gebruik zelf weinig zuivel (alleen huttenkase en soms beetje kaas), zo min mogelijk suiker en zoveel mogelijk noten, eieren, kip, vis, groentes, wat fruit, havermout en zoete aardappel. Waarom? Ik lees veel boeken (bv. De Voedselzandloper) en haal daaruit waar ik in geloof. Overal wordt iets over beweerd, dus ik beweer ook zeker niet dat mijn voedingspatroon het best is. Maar met verstandig nadenken en vooral logisch denken, kun je denk ik wel zeggen dat het heel gezond is. Wanneer ik toch een half puntje taart neem, 2 paaseitjes of een hap van een donut, begint iedereen in mijn omgeving te roepen. Maar ik denk dat je dit gezonde voedingsschema het langst volhoudt als je het niet te moeilijk maakt voor jezelf. Zolang je 80% gezond eet en 20% een beetje zondigt (niet overdreven), kan dat echt niet zoveel kwaad en zul je deze levensstijl veel langer volhouden. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik denk zo logisch mogelijk na en probeer veel te lezen. Tip: Google eens een dag alles wat je in je mond stopt. Zo kom je veel over een product te weten!

Kijk voor meer informatie over gezond eten eens op Minke haar blog: www.mijnreisnaargezondheid.blogspot.com


donderdag 13 februari 2014

Mijn trainingsschema

De laatste tijd komen er steeds meer vragen over hoe ik train. De meeste vrouwen zijn als de dood wat spieren te kweken. Al snel denken ze bodybuilders te worden, maar als dat zo makkelijk zou gaan, zou iedereen aan die wedstrijden mee kunnen doen. Moet je willen, ik vind het zelf ook afschuwelijk. Maar toch train ik voornamelijk in de ‘krachthoek’, ja inderdaad dat is die hoek waar normaal vooral mannen staan. Ik ben er in gesleept door de jongen die mij leerde trainen, dus toen moest ik wel. Ik snap dat het best een beetje eng is als je in je eentje bent als vrouw en je moet dat testosterongebied betreden. Maar toch is het super belangrijk! Ik zal later uitleggen waarom ik vooral krachttraining doe. Voor nu wil ik laten zien hoe ik train.


Ik train 4 of 5x per week, net hoe druk ik het heb. Meestal warm ik 40 min. op op de crosstrainer. Kun je nog geen 40 min. achter elkaar volhouden? Probeer dan de loopband, wissel dan lopen en rennen gewoon af! Trainingsschema’s kun je heel makkelijk met Google zoeken. Daarna ga ik richting de dumbells… Ik heb mijn trainingsdagen in tweeën gedeeld: de ene dag train ik mijn onderlichaam, de andere train ik mijn bovenlichaam. Mijn benen/billen en buik train ik daarbij het meest omdat ik curves wil houden en ik mijn buik strakker wil.


In een schema ziet dat er zo uit (dagen zijn afhankelijk van mijn werkschema):

  • Maandag: Spinning les (50 min.) 
  • Dinsdag: 40 min. Crosstrainer – 4 setjes 8x squatten – andere beenoefeningen (leg press, glute etc) – buikspieren – stretchen 
  • Woensdag: Spinning les (50 min.) of een rustdag 
  • Donderdag: 40 min. crosstrainer – armoefeningen afwisselen met schouderoefeningen – rugoefeningen – buikspieren trainen – stretchen 
  • Vrijdag: Train ik meestal niet 
  • Zaterdag: Stand Up Paddle (en SUP yoga) of Spinning les (50 min.) 
  • Zondag: Stand Up Paddle (en SUP yoga) of een luie zondag
Bovenstaand schema is variabel, soms ga ik ook wel eens naar een lesje Pilates, Yoga of loop met mijn SUP board doordeweeks richting de zee, net hoe het uit komt of waar ik zin in heb. 

Hoop dat jullie hier wat aan hebben!! Trainse!


dinsdag 11 februari 2014

Stand Up Paddle

Al lange tijd ben ik helemaal ´hooked´ aan de sport Stand Up Paddle, ook wel SUP genoemd. Het is een van de meest complete (core) workouts, je traint je benen, billen, buik, rug, armen en schouders. En ja het is leuk. Zeker als het windstil is en er weinig golven zijn. Je kan dan mooie tochtjes maken en uiteraard ook de kleine rimpel golfjes proberen te surfen.

Doordat steeds meer beroemdheden als Cameron Diaz, Jennifer Anniston, Pierce Brosnan, Cindy Crawford op een SUP gezien worden wordt de sport ook steeds populairder en heb je tegenwoordig al mensen die in Amsterdam op het SUP board naar werk gaan. 



Stand up paddle komt oorspronkelijk uit Hawaï. In de jaren zestig en in de tijd van de Beach Boys wilde iedere Amerikaan leren surfen. Hawaiaanse surfleraren stonden destijds al op een sup board om de enorme hoeveelheid surfstudenten in de golven in de gaten te houden. Het was ook een goede manier om foto’s te kunnen maken van de spartelende toeristen. Het grote verschil met gewoon surfen? Bij surfen lig je op je buik op je board en gebruik je beide armen om te paddlen. Bij stand up paddle sta je op je sup board en beweeg je jezelf voort met een stand up paddle die je aan weerskanten van je sup board door het water haalt. Om die reden is stand up paddle een van de meeste complete (core)workouts.


Stand Up Paddle kan áltijd en op ieder water! Woon je aan een sloot, gracht, rivier, meer of aan zee dan kan je wanneer je maar wil het water op. Het enige wat je nodig hebt is een sup board en een paddle. Omdat een sup board vaak minimaal 10ft (3 meter) lang is, is het board zeer stabiel en kan iedereen het gemakkelijk leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt is stand up paddle dé manier om je eigen omgeving vanaf het water te verkennen! Normaal kies je tijdens het sporten zelf voor de weerstand op de loopband, crosstrainer of roeimachine bij sup neemt de natuur het over. Op een winderige dag kan het een behoorlijk zware workout zijn en kan je kiezen voor een korte training terwijl je op een windstille dag een langere tocht kan gaan suppen over het vlakke water. Suppen is nooit hetzelfde en je blijft nieuwe dingen ontdekken vanaf het water. Ben je helemaal één met je sup board? Dan is het tijd om de golven op te zoeken en deze te trotseren.


Soon ook nog een blog over SUP Yoga :)