Pagina's

vrijdag 28 maart 2014

Health Apps

Je gezondheid heb je zelf in de hand. En leuke 'flashy' apps op je smartphone kunnen je daarbij helpen. Maar met zoveel opties om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te weten welke apps daadwerkelijk resultaat mogelijk maken. Omdat opslagruimte tegenwoordig kostbaar is en je gezondheid nog meer, heb ik een selectie voor je gemaakt van leuke apps die je helpen een gezondere jij te creëren. Alle apps die ik noem zijn gratis te downloaden.



Nike training club

Deze app bevat meer dan 100 full-body, 15-, 30-, en 45- minuten workouts (compleet met stap voor stap audio en video demo's) van enkele van s ‘werelds meest inspirerende atleten, trainers en beroemdheden.

Argus

Argus registreert alles - en dan bedoel ik ook alles - 24/7. Deze app controleert elke stap en beweging die je maakt. Het verwerkt voortdurend je dagelijkse routine. Argus geeft gedetailleerde grafieken en helpt je gezondheidsdoelen te bereiken.

Nike + running

Bereken afstand, tempo, tijd en het aantal verbrande calorieën en deel de resultaten met je vrienden. Deze app heeft nu ook een ingebouwde personal coach die je motiveert nieuwe doelen te bereiken.

MyFitnessPall

Deze populaire calorie tracker heeft een database met meer dan drie miljoen verschillende producten en een cardio – en krachttraining gedeelte met meer dan 350 oefeningen.

Shopwell

Deze app helpt met goede keuzes maken in de supermarkt, omdat we niet allemaal een persoonlijke voedingsdeskundige hebben die voor ons een boodschappenlijstje maakt. Scan de streepjescode en de app bepaalt of het product voldoet aan je eetwensen.

Daily Yoga

Deze Yoga coaching app helpt je door de meest stressvolle dagen. Yoga sessies weergegeven in HD-video’s met rustgevende muziek.

Performance Stretching


Verbeter je sportprestaties met deze video app, welke je voorbereidt met een verscheidenheid aan dynamische stretchoefeningen.


woensdag 26 maart 2014

Detoxen

Detoxen is de laatste jaren steeds hipper geworden. Door te detoxen zou je je energiek en 'schoon' gaan voelen, omdat je je lichaam reinigt en ontgift. Reden genoeg om het uit te proberen, toch? Er zijn op de markt een hele hoop drankjes verkrijgbaar die je hierbij zouden moeten helpen, maar het kan ook met 'normaal' voedsel! Denk hierbij aan een lekker stuk watermeloen of een handjevol nootjes. Bekijk hieronder het lijstje.


Groene asperges Groene asperges zijn behalve erg lekker, ook erg gezond. Zo zorg je met het eten van asperge dat je lever ontgift en dat alle onzuiverheden uit je lichaam weggespoeld kunnen worden. Gekookt, gegrild of gestoomd zijn asperges erg goed te eten, maar rauw zorgen ze ook nog eens voor een minder opgeblazen gevoel (mocht je daar wel eens last van hebben). 

Appels De doodgewone appel is ideaal om je cravings naar ongezond voedsel te verminderen. In het bijzonder de groene appel: deze zou erom bekend staan de eetlust te onderdrukken. Goede tip als je wilt stoppen (of minderen) met ongezond eten! 


Groene smoothie De hippe groene smoothie is ook goed om te detoxen. Een groot glas vult goed en is daardoor een goede vervanger voor je ontbijt. Zorg bij het maken van de smoothie dat je altijd een groen blad toevoegt, zoals bijvoorbeeld spinazie of boerenkool. Ook chiazaadjes, citroen, appel en ananas smaken niet verkeerd in een groene smoothie.


Noten In plaats van een kant en klare notenmix te kopen, kun je deze beter zelf maken. Er zitten in deze mixen wel eens zoetigheden (of zout) die je met detoxen (helaas) niet kunt gebruiken. Maak daarom je eigen mix, met bijvoorbeeld pistachenoten, amandelen, gedroogde cranberry's, gojibessen (antioxidanten en vitamine A!) en gepeld hennepzaad. Hennepzaad zit vol met omega-3 vetzuren, eiwitten, zink, ijzer, kalium en calcium. Can't go wrong with that.

Watermeloen Watermeloen ontdoet volgens experts je lever en nieren van gifstoffen. Lekker! Een handigere truc is watermeloen thee, dit zou hetzelfde effect hebben (maar misschien iets minder goed verkrijgbaar).

Ananas Ananassen verminderen ontstekingen in de longen én zouden je buikvet moeten verminderen. Eet een paar stukjes ananas op nuchtere maag en they work their magic. 


Chia Fresca Chia Fresca is een drankje gemaakt van een half theelepeltje chiazaadjes in een glas water. Laat de zaadjes hier eerst 10 minuten in drijven en voeg dan een beetje limoensap toe. Heel verfrissend en ideaal na een nachtje stappen!

Grapefruit Grapefruit zou net als appel ook je honger stillen. Daarnaast zorgt dit fruit voor een boost voor je metabolisme en bevat het veel vitamine C. Goed tegen koudjes en je krijgt er een glowy skin van.

Selderij Selderij bevat veel vezels, wat erg goed is voor de spijsvertering. Selderij kan goed gegeten worden als een makkelijke snack met een dipsausje van bijvoorbeeld yoghurt en kruiden. (En met het eten van selderij verbrand je meer calorieën dan je binnenkrijgt.)

Avocado Super healthy! Avocado kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Naast zijn cholesterolverlagende werking bevat avocado het stofje glutathion, dat in verband wordt gebracht met het blokkeren van kankerverwekkende stoffen. Bonus: mooie huid.

Bron: nsmbl.nl 


dinsdag 25 maart 2014

Yoga vs Pilates

Wie op zoek is naar een Body & Mind work-out, stuit vaak op de vraag wat eigenlijk het verschil is tussen Yoga en Pilates.

Yoga is een eeuwenoude bewegingsleer uit India en maakt deel uit van een levensfilosofie waar yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en een bepaald voedingspatroon onderdeel van uitmaken. De geschiedenis van Yoga is ca. 5000 jaar oud. In de loop der tijd zijn er talloze vertakkingen en methodieken van Yoga ontstaan.

Pilates is een bewegingsleer van ca. 100 jaar oud. Het maakt geen onderdeel uit van een levensfilosofie, maar is eigenlijk de voorloper op de moderne fysiotherapie. Bedenker Jospeh Pilates ontwikkelde namelijk zijn bewegingsleer als revalidatiemethode voor gewonde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Later werd zijn methode vooral opgepakt door balletdansers om te herstellen van blessures of ter ondersteuning van hun danstraining.


Gezondheidsnet.nl komt met het volgende:

Overeenkomsten yoga en pilates
  • Je traint mind en body. 
  • De geest wordt erbij betrokken, terwijl je lichamelijk werk verricht. 
  • De ademhaling is belangrijk. 
  • Weerstandstraining voor het vormen van de spieren. 
  • Kan als therapie dienen, bijvoorbeeld bij blessures of aandoeningen.
  • Een langzame, intense routine die in een groep of één-op-één gedaan kan worden. 
  • Geeft het lichaam een betere vorm.

Typisch yoga
  • Statische houdingen samen met ademen en meditatie. 
  • Naar binnen gericht.
  • Goede voeding en een holistische benadering voor de algehele gezondheid. 
  • Goed voor revalidatie en chronische aandoeningen.
Effecten
  • Toegenomen flexibiliteit. 
  • Verbeterde spierfunctie. 
  • Goed evenwicht. 
  • Beter in staat spanning te ontladen.

Typisch pilates
  • Georganiseerde oefeningen die zich concentreren op het gebruik van de kernspieren. 
  • Goed voor blessures en fysieke ongemakken.
Effecten
  • Sterkere kernspieren. 
  • Een betere houding. 
  • Stabiliteit. 
  • Toegenomen flexibiliteit 
  • Algehele fysieke fitheid.

De Pilates-methode is een complex systeem dat gericht is op het trainen van het hele lichaam en met name de ‘core' (het korset van buik-, rug- en heupspieren die de basis vormen van iedere beweging). Deze manier van trainen versterkt de rug en vergroot het lichaamsbewustzijn.

Yoga is oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van een algehele levensstijl. Hoewel je met yoga je hele lichaam traint, is het niet bedoeld als een puur fysieke training. Het doel van Yoga is het in balans brengen van lichaam en geest.

Er zijn heel veel verschillende varianten in zowel Pilates als Yoga, de lessen worden dus overal weer anders gegeven. Bij yoga ontspan ik me meer en merk ik dat de nadruk meer ligt op de ademhaling en het losmaken van de spieren. Pilates daarentegen vind ik wat pittiger, deze lessen zijn minder gericht op relaxen en ontspannen en meer op spierversteviging. Meestal doe ik aan 'Yogalates' en meng het beste van beide vormen!


dinsdag 18 maart 2014

10 minuten Pilates workout

Heb je zin om een Pilates workout te doen? De Greatist heeft een mooie infographic gemaakt met 10 sleuteloefeningen om je core te versterken. De oefeningen kun je in totaal 10 minuten doen.

Om deze Pilates oefeningen te doen heb je geen speciale benodigdheden nodig. Het is wel aan te raden om op een mat te gaan liggen.

Om het zwaarder en uitdagender te maken zou je eventueel lichte gewichten van 1 of 2 kg kunnen gebruiken of 2 flesjes gevuld met water.

De focus ligt tijdens deze oefeningen op kwaliteit en niet kwantiteit. Probeer dus alle repetities zo goed mogelijk uit te voeren en maak je niet druk om het aantal.



Jij hebt geyogaad

Laat ik de Nederlandse taal en sport eens combineren in een blog:

Hoe schrijf je het werkwoord dat bij yoga hoort?

Het werkwoord yogaën krijgt een trema.

De juiste vervoeging van yogaën is:
ik yoga – ik yogade
jij/hij/zij yogaat – jij/hij/zij yogade
wij/jullie/zij yogaën – wij/jullie/zij yogaden
jij hebt geyogaad
de yogaënde mensen

Het trema in yogaën is nodig om de combinatie ae van elkaar te scheiden: hoewel de ae bijna nooit als één klank voorkomt, is hierbij wel sprake van 'botsende klinkers'

Yoga'en en yoga-en zijn niet juist. Een apostrof verschijnt alleen in werkwoorden die van een afkorting zijn afgeleid, zoals sms'en. En een streepje (koppelteken) kan alleen worden gebruikt als een woordcombinatie een samenstelling is, dat wil zeggen een woordcombinatie waarvan de delen ook los kunnen voorkomen, terwijl yogaën een afleiding is: een grondwoord (yoga) en een achtervoegsel.

Vergelijkbare werkwoorden zijn:
iaën ('balken als een ezel'): ik ia, jij/hij/zij iaat, iade(n), geïaad
ohaën ('ouwehoeren'): ik oha, jij/hij/zij ohaat, ohade(n), geohaad
saunaën ('de sauna bezoeken'): ik sauna, jij/hij/zij saunaat, saunade(n), gesaunaad
zumbaën ('aan zumba doen'): ik zumba, jij/hij/zij zumbaat, zumbade(n), gezumbaad
Werkwoorden die zijn afgeleid van een woord dat op een o eindigt, worden op een vergelijkbare manier vervoegd:
autoën ('een autoritje maken'): ik auto, jij/hij/zij autoot, autode(n), geautood
bingoën: ik bingo, jij/hij/zij bingoot, bingode(n), gebingood
dominoën: ik domino, jij/hij/zij dominoot, dominode(n), gedominood
echoën: ik echo, jij/hij/zij echoot, echode(n), geëchood
jojoën: ik jojo, jij/hij/zij jojoot, jojode(n), gejojood
judoën: ik judo, jij/hij/zij judoot, judode(n), gejudood
kanoën: ik kano, jij/hij/zij kanoot, kanode(n), gekanood
pogoën: ik pogo, jij/hij/zij pogoot, pogode(n), gepogood
poloën: ik polo, jij/hij/zij poloot, polode(n), gepolood
tangoën: ik tango, jij/hij/zij tangoot, tangode(n), getangood
waterpoloën: ik waterpolo, jij/hij/zij waterpoloot, waterpolode(n), gewaterpolood.

Met dank aan OnzeTaal. 

zondag 16 maart 2014

Doodgewone superfoods


Superfoods zijn booming. Zonder alle exotische besjes en zaden zou je jezelf bijna niet meer gezond kunnen noemen. Bijna, want zonder dat je het door hebt krijg je al aardig wat superfoods binnen.

De aanval van Het Voedingscentrum
Gojibessen, chiazaadjes, lijnzaad, moerbeien, tarwegras, en zo zou ik nog wel een alinea door kunnen gaan. Allemaal kosten ze een fortuin, maar waarom eigenlijk? Vaak komen deze producten uit het buitenland, zijn ze biologisch, onbewerkt én het zijn nou eenmaal ‘superfoods’. Maar wat is een superfood precies? Eigenlijk wordt iets alleen een superfood genoemd wanneer er veel meer vitamines en/of mineralen in zitten en ze een bepaalde werking zouden hebben. Vorige week waarschuwde Het Voedingscentrum voor de superfoods en ging daarbij flink de mist in naar mijn mening. Je eet superfoods vaak bij of door je eten en vult hiermee je voeding dus op een gezonde manier aan. Behalve dat je er misschien geen wonderen van moet verwachten, hoef je er natuurlijk niet voor gewaarschuwd te worden. Beter hadden ze kunnen waarschuwen voor bepaalde E-nummers, het Ik Kies Bewust logo (horror!) of de foute margarines.

Normale superfoods
Maar terug naar de superfoods. Niet iedereen heeft zin of geld om superfoods tot zich te nemen. Superfoods zijn een zeer gezond extra’tje, maar met een gezond voedingspatroon kun je absoluut zonder. Toch krijg je aardig wat superfoods binnen met normale voeding. Ik heb ze voor je onder elkaar gezet!


Boerenkool
Nog even en het is lente; niet de perfecte periode voor boerenkool. Maar schrap hem toch maar niet uit je voedingspatroon, want deze kool mag zich met recht een superfood noemen. Boerenkool bevat een grote hoeveelheid aan mangaan, vitamine A, C en K. En dan heb ik het nog niet over de vezels, calcium, vitamine B6 en kalium.

Havermout
Probeer eens good old havermout als ontbijt of lunch. Havermout heeft veel voordelen. Zo bevat het bèta-glucan vezels die het cholestrolgehalte verlagen, vermindert havermout insulineschommelingen in je bloed en bevat het veel vitamine B, magnesium en aminozuren.

Cacao
Goed nieuws chocoladelovers! Bij chocola denk je al snel aan verboden. Maar chocola is vaak ongezond gemaakt door de melk en suiker, niet door de cacao. Rauwe cacao is zeer gezond (en helaas wat duurder). Ga eens voor rauwe cacao nibs of een reep met meer dan 72% cacao. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zorgt rauwe cacao voor een lagere bloeddruk, verbetering van de vertering (stimuleert de nieren) en beschermt het tegen hart- en vaatziekten.

Broccoli
De groene roosjes bevatten niet alleen vitamine A, B, C, E en K en de mineralen calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper. Bovendien bevat broccoli de stof sulforafaan, die antioxidanten en enzymen in onze immuun-cellen activeert.

Walnoten
Deze noten bevatten omega-3 vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het eten van zeven walnoten zou er al voor zorgen dat je beschermd bent tegen hart- en vaatziekten en daarbij bevatten ze anti-oxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen.

Avocado
Net als walnoten bevatten avocado’s veel enkelvoudig onverzadigde vetten; goede vetten dus. Daarnaast bevat deze vrucht maar liefst twintig essentiële voedingsstoffen, waaronder omega-3, vitamine A, C, D, E, K en de B vitamines.

Zoete aardappel
Officieel geen aardappel maar groente. Deze zoete ‘bataat’ zit bomvol vitamine A, C, calcium, magnesium, kalium en héél veel anti-oxidanten (meer dan de gemiddelde bes). Ook bevatten ze weinig koolhydraten en voorkomen ze een insulinepiek. Vervangen dus die piepers!

Rode bieten
Rode bieten bevatten enorm veel foliumzuur (B11), vitamine C, B6, B2 en B5 en is rijk aan mineralen als mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Rode bieten helpen het lichaam niet alleen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar werken ook ontstekingsremmend en zouden geboorteafwijkingen voorkomen.



Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl.

donderdag 13 maart 2014

Yoga


Een van mijn nieuwste ontdekkingen op sportgebied is Yoga. Ik begon deze oeroude mind-body sport vorig jaar gelijk op mijn SUP board, maar beoefen mijn 'Asana's' inmiddels ook op 'het vasteland'. Lekker gemakkelijk om thuis te doen op een matje.

Al eeuwenlang zeggen goeroes dat Yoga meer voor je kan betekenen dan alleen maar fit en flexibel te blijven. Sterker nog, ze geloven dat het regelmatig als een krakeling draaien van je lichaam ongelooflijke voordelen voor je gezondheid zal opleveren: beter slapen, weg met de overtollige kilo's en het is zelfs goed tegen hart- en vaatziekten.

Hieronder zie je mijn eerste Yoga 'probeersels' (begin 2013): 

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen'. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Feitelijk is er in 4.000 jaar tijd niet veel veranderd, want ook nu nog is dat de kern van yoga.

Kijk voor meer informatie eens op http://www.yogaonline.nl/ 

Ik zal je hieronder een aantal van mijn favoriete yoga poses laten zien:

Boot (Paripurna navasana)



1. Ga op de grond zitten met de benen gestrekt. Zet je handen achter de heupen op de grond. De vingers wijzen richting de voeten en de armen zijn gestrekt. Til het borstbeen op en leun een stukje naar achteren, let erop dat de rug recht blijft.
2. Adem uit, buig de knieën en til de voeten van de grond zodat de dijbenen een hoek van 45 graden maken met de vloer. Kijk of je je benen kan strekken. De tenen komen dan iets boven ooghoogte uit.
3. Strek de armen krachtig naar voren, parallel aan de vloer. De schouderbladen gaan uit elkaar.
4. Span de buikspieren aan maar probeer tegelijkertijd de onderbuik relatief plat te houden. Breng je kin iets richting het borstbeen, zodat de nek lang blijft.
5. Begin met tien tot twintig seconden en breid dit langzaam uit tot een minuut. Breng de benen op een uitademing weer naar de grond en kom op de inademing weer rechtop zitten.

Brughouding (Setu Bandha)


Vermindert angst, vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

1. Ga op je rug op de grond liggen. Buig je knieën en zet je voeten op heupbreedte op de grond, zo dicht mogelijk tegen je zitbotjes aan. Je armen liggen langs je lichaam op de grond. Zet je borstkas uit en trek je schouders naar elkaar toe.
2. Adem in en breng je schaambeen en bekken omhoog, zodat je bovenbenen ongeveer parallel aan de vloer zijn.
3. Loop met je schouderbladen naar elkaar toe en vouw je handen in elkaar.
4. Trek je navel in de richting van je ruggengraat. Staar naar het puntje van je neus. Let erop dat je knieën boven de enkels blijven. Adem ongeveer één tot drie minuten vloeiend en rustig door je hele lichaam.
5. Laat je handen los en leg ze weer langs je lichaam. Adem uit en rol je rug, vanaf de nek, als schakels van een ketting terug naar de grond. Blijf nog even op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je handen om je knieën geslagen.

Sarvangasana (De Kaars)



Deze houding kalmeert het zenuwstelsel en maakt de rug sterker. Deze houding zou ook een verjongend effect hebben omdat de hersenen, hoofdhuid en weefsels van het gezicht extra bloed krijgen.

Begin vanuit rugligging; duw je rug plat op de grond en houd je voeten bij elkaar.
Strek op een inademing je benen recht omhoog, til je heupen op en plaats de handen in de rug. Maak een rechte lijn van je rug en je benen, zet de ellebogen zo dicht mogelijk bij elkaar en adem diep naar je buik. Je voeten blijven ontspannen.
Houd deze houding één tot vijf minuten aan. Kom terug uit de houding door op een uitademing je rug wervel voor wervel af te rollen. Houd daarbij je benen als tegenwicht schuin omhoog. Is dit te zwaar, buig dan de benen.

Lunge (Utthita Ashwa Sanchalanasana)


Adem in. Buig je rechterknie en breng je handen op de grond aan beide kanten van je rechtervoet. Houd de tenen van je linkervoet gekruld aan de grond en probeer je linkerbeen gestrekt van de vloer te houden. Als dit te zwaar is, breng dan de linkerknie naar de grond. Adem uit.

Ploeg (Halasana)


Heeft een vitaliserend effect. Maakt de rug soepeler en jeugdiger en bevordert de spijsvertering. Buik, heupen en benen worden slanker. Het activeert de bloedsomloop en voedt de wortels van de zenuwen in de rug.

Vanuit de Kaars laat je op een uitademing beide benen gestrekt en gelijktijdig achter je hoofd naar beneden zakken. Zet je tenen op de grond. Strek je armen achter je rug en strengel de vingers ineen. Druk je romp omhoog en duw de hielen verder van je af. Houd je rug recht tijdens deze houding. Ook hier adem je diep naar je buik. De Ploeg versterkt de voordelen van de Kaars en is uitstekend om spanning uit de schouders te laten wegvloeien. Blijf één à twee minuten zo liggen. Breng de benen weer omhoog en kom op dezelfde wijze uit de houding als bij de Kaars.

Meer Yoga oefeningen vind je bijvoorbeed op eerder genoemde website. Probeer ze ook eens op een SUP board voor dubbel effect!




zaterdag 8 maart 2014

De Nederlandsche taal

Een van de redenen waarom ik deze blog gestart ben is om mijn Nederlands taalgebruik een beetje 'up to date' te houden. Hier op Gran Canaria spreek ik allerlei talen zoals Spaans, Engels, Duits en natuurlijk ook wel wat Nederlands. Maar schrijven doe ik het zelden nog. Daarom begin ik naast alle schrijfsels over sport, gezond eten en leuke recepten nu ook met het schrijven van blogs over de Nederlandse taal. Omdat ik dat leuk vind, maar ook omdat er nog zoveel te leren valt.



Nu heb ik natuurlijk een en ander op de Universiteit meegekregen, maar door het gemak van internet (knippen, kopieren en plakken) en handige ‘grammar tools’ is het tegenwoordig gemakkelijk om lui te zijn wat schrijven betreft. Maar ook bij onzorgvuldige toepassing kun je er soms meer kwaad dan goed mee doen. De meeste taalfouten gebeuren ook onbewust of uit onwetendheid. Ik schud ze soms zo uit m'n mouw, not! Gelukkig ben ik niet de enige die soms niet weet waar de juiste komma te zetten of een woord op –d te laten eindigen waar het eigenlijk een –t had moeten zijn; De krant staat boordevol fouten tegenwoordig! Hoe zit het ook alweer met staande uitdrukkingen zoals ‘ten alle tijden’ of ‘te allen tijde’, welke is juist? En ken je ’t Kofschip nog? Wat heb je ook alweer aan die regel? Juist, het gros kan deze vragen niet direct beantwoorden. Ook niet zo gek wanneer je je niet dagelijks met de Nederlandse taal en het schrijven ervan bezighoudt. 


Deze eerste blog wil ik graag wijden aan ‘gebeuren’: gebeurt/gebeurd. Wat is juist; ‘Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurd' of 'Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurt'? Juist is: 'Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurt'. Gebeurt is hier een persoonsvorm; wat is het onderwerp. Daarom wordt aan de stam gebeur een –t toegevoegd. Andere voorbeelden:
  • Er gebeurt hier altijd wat. 
  • Wat gebeurt er met de overgebleven taart? 
  • Als je niet uitkijkt, gebeurt er nog een ongeluk. 
Gebeurd is het voltooid deelwoord van gebeuren: het is gebeurd of het zou gebeurd zijn. Als gebeurd in de zin juist is, is er vrijwel altijd een ander werkwoord in de zin dat de persoonsvorm is. Voorbeelden:
  • Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurd kan zijn. (Kan is de persoonsvorm.) 
  • Wat is er gebeurd? (Is is de persoonsvorm.) 
  • Het ongeluk zou al een uur geleden gebeurd zijn. (Zou is de persoonsvorm.) 
Dat het voltooid deelwoord gebeurd op een –d eindigt, is te horen aan de verleden tijd gebeurde (Er gebeurde van alles). De d die hierin te horen is, komt terug in het voltooid deelwoord.

Enfin, dit was nog een makkie van de basisschool. Algemeen Nederlands is eigenlijk best wel een moeilijke taal. Dit komt door de inversie, doordat we een complexe grammatica hebben en een eigenlijk artificiële uitspraak. Ik ga vanaf nu allerlei leuke onderwerpen, grammatica en regels over onze taal behandelen op dit blog. Maar blijf daarnaast ook schrijfsels posten over work-outs en gezond eten hoor!


woensdag 5 maart 2014

Ontbijt: Havermoutpap met appeltaartsmaak

Havermout bevat veel voedingsvezels en verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast worden de koolhydraten uit havermout heel geleidelijk opgenomen in je lichaam, waardoor je lang een vol gevoel houdt. Een super gezond product dus!

Ingrediënten (1 flinke portie)
1 appel
300ml melk (je kunt ook sojamelk, amandelmelk etc. gebruiken)
75g havermout
Een handje rozijnen
Een theelepel kaneel

Bereiding
Snijd de appel in stukjes en bak deze in een pannetje even kort aan, samen met de rozijnen. Boter toevoegen is niet nodig. Ongeveer 2 minuten bakken is voldoende om de smaak omhoog te halen.



Voeg vervolgens de melk en de havermout toe en roer alles goed door elkaar. Breng dit aan de kook en blijf af en toe roeren.



Na ongeveer 2-3 minuten zacht koken, zal de pap de juiste dikte hebben. Nu kun je kaneel naar smaak toevoegen.



Haal de pan van het vuur en doe de pap in een kom. Klaar is je super gezonde en lekkere ontbijtje! Het kost een klein beetje meer tijd om dit te maken in de ochtend, maar geloof me, het is de moeite zeker waard! Door de verzadigende werking van de havermout, heb je de hele ochtend geen trek meer.

Natuurlijk kan dit gerecht ook prima als lunch.

dinsdag 4 maart 2014

Hardlopen: zo begin je (+hardloopschema!)

Er zijn weinig excuses die je kunt bedenken om niet te beginnen met rennen. Oke, het regent vaak in Nederland maar wanneer je graag droog loopt plan je droge rendagen in of check je de aankomende uren op Buienradar. Bovendien is het goedkoop; je hebt een outfit nodig en nog belangrijker is het paar schoenen waar je op loopt. Maar dat is even investeren en dan kun je gaan! Dan is er nog het 'ik heb geen conditie'-excuus; daarvoor ga je natuurlijk ook trainen.

Ik ga ervan uit dat je nog nooit gerend hebt, daarom heb ik een handig stappenplan gemaakt:

1. Bereid je geestelijk voor. Je gaat het zwaar krijgen. Je rent niet zomaar 20 of 30 minuten achtereen. Je hoofd wil door, maar je lichaam gaat je tegenhouden. Bereid je daarop voor, want je zult door moeten zetten. Pas wanneer je een aantal kilometers kunt volhouden begint het écht leuk te worden.

2. Koop goede schoenen. Ga naar een speciaalzaak, zoals Run2Day, en laat je voeten bekijken. Zij adviseren je een paar schoenen en vervolgens maak je een testrun in de straat.

3. Kleed je niet te warm; boven de 15 graden zul je zeker geen lange mouwen of een tight nodig hebben.

4. Download muziek waarmee je direct zin hebt om te rennen.

5. Ga! Niet uitstellen, trek die huisdeur achter je dicht en rennen maar!

6. Ren langzamer dan dat je denk dat moet. Je rent al snel te hard, zorg dat je een tempo aanhoudt waarop je nog normaal zou kunnen praten.

7. Volg een schema. Wil niet te snel, want een blessure komt sneller om de hoek kijken dan je denkt; laat je lichaam wennen aan je nieuwe activiteit.

Het schema:
Begin met drie keer in de week rennen en volg onderstaand schema:

Week 1 Training 1 (10x 1min lopen, 2min wandelen), Training 2 (12x 1 min lopen, 2min wandelen), Training 3 (4x 2min lopen, 2min wandelen)
Week 2 Training 1 (4x 3min lopen, 3min wandelen), Training 2 (5x 3min lopen, 3min wandelen), Training 3 (4/5x 3min lopen, 2min wandelen)
Week 3 Training 1 (4x 4min lopen, 3min wandelen), Training 2 (4x 4min lopen, 2 min wandelen), Training 3 (4x 5min lopen, 3min wandelen)
Week 4 Training 1 (2x 6min lopen, 3min wandelen), Training 2 (2x 7min lopen, 2 min wandelen), Training 3 (15 min lopen)
Week 5 Training 1 (2x 7,5min lopen, 3min wandelen), Training 2 (2x 7,5min lopen, 3min wandelen), Training 3 (15min lopen)
Week 6 Training 1 (2x 10min lopen, 5min wandelen), Training 2 (2x 10min lopen, 4min wandelen), Training 3 (2x 10min lopen, 3min wandelen)
Week 7 Training 1 (3x 10min lopen, 5min wandelen), Training 2 (3x 10min lopen, 4min wandelen), Training 3 (3x10min lopen, 3min wandelen)
Week 8 Training 1 (2x 15min lopen, 5min wandelen), Training 2 (20 min lopen, 5min wandelen, 15min lopen), Training 3 (20min lopen, 4min wandelen, 15min lopen)
Week 9 Training 1 (2x 15min lopen, 5min wandelen), Training 2 (20min lopen, 5min wandelen, 15min lopen), Training 3 (20min lopen, 4min wandelen, 15min lopen)
Week 10 Training 1 (20min lopen, 3min wandelen, 10min lopen), Training 2 (20min lopen, 2min wandelen, 10min lopen), Training 3 30min lopen (dat is ongeveer 5km!)

Krachttraining

Wat wil de vrouw? Slank, maar niet te dun. Vormen, maar geen dikke kont. Een fit lichaam, maar geen grote spieren. Dus wat doen we massaal? We gaan naar de cardio apparaten. Fout! Krachttraining is het toverwoord!

Want krachttraining klinkt helemaal niet aantrekkelijk, maar het kan meer voor je lichaam doen dan je denkt. En breed worden? Dan ben je absoluut een uitzondering. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft aanleg om gespierd te worden. Maar wanneer je die aanleg hebt, zul je om 'bodybuildster' breed te worden bijna dagelijks aan heel zware gewichten moeten hangen én een heel uitgebalanceerd dieet moeten volgen. Waarom? We hebben simpelweg de bouw en de hormonen (testosteron) niet.

Cardio staat in onze knappe vrouwenkoppies gelijk aan 'vet verbranden'. Dit is absoluut waar - mits je het op een juiste manier doet - maar met krachttraining kun je nog veel meer verbranden. Wanneer je spiermassa vergroot, gaat namelijk je metabolisme (stofwisseling) omhoog. Wat dat betekent? Je kunt meer (calorieën = energie) eten zonder dat je lichaam het opslaat als vet. En dat is niet het enige. Doordat je na een flinke krachttrainingssessie spierpijn hebt, verbrand je ook nog na je training. Dit komt doordat je lichaam veel energie kwijt is aan het herstellen van je spieren.

Omdat je vet verbrandt, neemt je vetpercentage af waardoor je centimeters verliest. Maar pas op! Doordat je op een gegeven moment extra spieren aanmaakt, kan je gewicht toenemen. Mocht je dus al slank zijn voordat je ging trainen, dan zou je zomaar na een halfjaar drie kilo zwaarder kunnen zijn. Die extra spierkracht kan je trouwens bij nog veel meer helpen. Je boodschappentas lijkt niet alleen heel licht, je zult ook veel minder last hebben van je rug, doordat je spieren in je romp sterker zijn en je gewrichten dus minder belast worden. En dan zijn er nog zeker tien voordelen; je zult beter slapen, leniger worden, je botten versterken én het kost je veel minder tijd. 


Van drie keer in de week vijf kilometer hardlopen zul je vooral merken dat je wat strakker wordt en dat je conditie verbetert. Maar wil je echt graag een platte buik of zelfs blokjes met een killer ass? Dan zul je toch echt aan de krachttraining moeten. Hiervoor kun je in het begin ook prima je eigen gewicht gebruiken. Probeer eens wat squats tegen de muur, loop met eenwalking lunge je kamer door, druk jezelf op, trek jezelf op en maak handstanden. Je zult de volgende dag al merken dat het gewerkt heeft, want je zult spierpijn voor het leven hebben! En dat dus al met dertig minuten simpele krachtoefeningen. Spring daarna een kwartiertje touw terwijl je je favoriete serie terugkijkt en het begin is er. Weet je niet welke oefeningen je precies kunt doen? Download de Nike Training App, daar kun je work outs van tien tot vijftien minuten doen en wordt alles in een filmpje voorgedaan. Voor degenen met een sportschoolabonnement geldt; vraag eens aan de sportinstructeur naar wat oefeningen met dumbells.